Industriële cannabis wordt dicht opeen gezaaid zodat de cannabisplanten elkaar beconcurreren  voor een streepje zonlicht en groter proberen te worden dan hun buren. Lange stengels leveren lange vezels, bruikbaar in de textiel- en composietenindustrie. De toppen van de planten leveren ook de zaden en olie voor de voedingsindustrie.
 

CANNABRIC, DE HENNEPBOUWSTEEN

Nederlandse bewerking JosNijsten2016
Bron en illustraties : Cannabric

BRIC16-02

Deze hennepbouwsteen wordt al sinds 1999 in Guadix (provincie Granada, Spanje) geproduceerd en heeft speciale thermische, akoestische en ecologische kwaliteiten. De bouwsteen werd onder andere speciaal ontwikkeld voor massieve dragende buitenmuren. Omdat het een volledig natuurlijk is (plantaardig met natuurlijke en minerale bindmiddelen en

recyclagemateriaal) wordt het aangeraden aan architecten en eigenaars die ecologisch verantwoord willen bouwen en een huiselijke, comfortabele en gezonde ruimte willen creëren van hoge kwaliteit en duurzaamheid.
 

ARCHIEF INDUSTRIE

 

PAPR09-04

Henneppapier

Het snel stijgende papierverbruik is een van de voornaamste oorzaken van de systematische ontbossing van de planeet. De verdwijning van de natuurlijke wouden heeft een nefaste invloed op de complexe ecologische systemen die mee de klimatologische omstandigheden beïnvloeden.
 

MEER 

 

MIAS08-01

Mi Asa - Hennep in Japan

De Japanse Shinto-religie, die natuurgoden vereert met als belangrijkste de zongodin Amaterasu, gebruikt hennep als onmisbaar onderdeel van de rituele reiniging. Bij bepaalde rituelen worden hennepbladeren gerookt, bij Shinto-huwelijken maakt hennepzaad deel uit van de rituelen.
 

MEER 

 

De belangrijkste grondstof voor de Cannabric is de stam van de hennep. De plant groeit snel, wordt al duizenden jaren geteeld, ze reinigt de bodem, kan zonder pesticiden en herbiciden geteeld worden (F.U. Monsanto en Cie) en alle delen van de plant zijn bruikbaar. De toepassingen vind je behalve in de bouw, ook in textiel, cosmetica, farma, voeding, composieten, muziekinstrumenten, meubels, enz. Industriële hennep is legaal omdat het THC-gehalte de 0,2 procent niet overschrijdt. THC zit overigens enkel in de bloemen en niet in de stam.
 

Voordelen

Het gebruik van hennep in de bouw, met Cannabric voor de buiten- en de binnenmuren, hennepcement in de vloeren, hennepisolatie onder het dak, betekent voor een huis van 100 m² een massa van 10 ton hennep.
 

BRIC16-03
HPVD-11

Hennepolie - hennepzaad

Voor voedingsdoeleinden zijn vetgehalte en samenstelling van de vetzuren in de olie van belang. Andere kwaliteitsbepalende elementen met het oog op menselijke voeding zijn het proteïnegehalte, de aminozurensamenstelling en het mineraalgehalte.
 

MEER 

 

Dat is 100 kg per m² waarin het gebruik van giftig en milieubelastend materiaal (zoals gewapend beton) kan vervangen of vermeden worden. Door het gebruiken van hernieuwbare grondstoffen in de bouw, blijven de natuurlijke bronnen intact. De hoge energiekosten, de vernietiging van landschap en leefomgeving voor de ontginning en de verwerking van eindige grondstoffen, is eigen aan de conventionele bouwmaterialen.

Met het gebruik van plantaardige bouwmaterialen wordt de CO2- en milieu-impact sterk verminderd. In 1 m3 hempcrete (hennepbeton) kan 165 kg CO2 worden opgesloten tijdens de verwerking.
 

HPST08-02

Kunststof uit hennepvezel

Een ecologisch verantwoord project waarbij noch de ruwe grondstof noch het productieproces enige negatieve invloed hebben op het leefmilieu en de gezondheid van de mensen...
 

MEER 

 

Thermisch, akoestisch en bioclimatisch comfort

Cannabric bezit de uitstekende warmte-isolerende eigenschappen van hennep (geleidbaarheid 0,048 Watt/m²), een veel beter resultaat dan voor hout. Een ander voordeel tegenover hout is dat hennep geen last heeft van parasieten omdat de stam geen voedingsstoffen (proteïnen) bevat en geen behandeling nodig heeft tijdens de teelt, noch in de verwerking tot bouwmaterialen.

De minerale bestanddelen van de Cannabric zorgen voor de mechanische weerstand, de dichtheid en de uitstekende thermische inertie. De bouwsteen heeft een lage warmtegeleiding en een hoog isolatievermogen met thermofysische kwaliteiten die zowel tegen warmte als tegen koude bescherming bieden met enkelvoudige muren en zonder toegevoegde isolatiematerialen.
 

STEX07-05

Stoomexplosie

Het Stex-procédé is vooral interessant omwille van de mogelijkheid hennepvezels volgens een vooropgestelde design op te splitsen zodat ze geschikt zijn om in de bestaande katoenmachines verwerkt te worden.
 

MEER 

 

HPCD06-01

CD-box van hennepplastiek

Er wordt geen hars of lijm gebruikt, enkel water en vezels die volgens een gebrevetteerde werkwijze behandeld worden. Het materiaal is even kneedbaar als papierpap (papier-maché) en wordt na uitdroging steenhard.
 

BRIC16-01

MEER 

 

HPBW-01

Hennep in de bouw

We volgen van dichtbij de evolutie van bouwmaterialen waarvoor hennep als grondstof gebruikt wordt. In Europa is Frankrijk koploper op dat gebied. Er zijn nog heel wat moeilijkheden te overwinnen, voornamelijk als het gaat over de officiële erkenning en de daaraan gekoppelde verzekering.
 

MEER 

 

Voor de bindmiddelen worden natuurlijke materialen gebruikt zoals klei (ontgonnen in de regio) en natuurlijke lijmen. Die grondstoffen kosten weinig energie in het productieproces en hebben bijkomende natuurlijke en bioclimatische karakteristieken. Lijm is in tegenstelling tot cement, een product uit een gesloten cyclus, met een CO2-uitstoot die bij de productie minder is dan de CO2-opname tijdens de groei.

De bouwstenen creëren een gezonde leefruimte en een aangenaam akoestisch comfort. Zij regelen de luchtvochtigheid. Voor de afwerking (cement, plaaster, verf) is het dan ook belangrijk om ook ecologische materialen te gebruiken om dat evenwicht te behouden.

Cannabric is een ruwe, stevige, aardekleurige steen die niet in een vuuroven gebakken wordt maar in open lucht gedroogd. De productie ervan kost amper energie en, in tegenstelling tot de conventionele baksteen, kan deze bouwsteen ‘ademen’.

De bouwsteen is ontworpen voor een lange levensduur, vergelijkbaar met historische bouwmaterialen. De steen wordt harder met de tijd. Cement verliest zijn hardheid met de tijd. Met de hennepsteen blijven recyclage en hergebruik altijd mogelijk. Hennepstenen uit afbraak kunnen verbrijzeld worden en grondstof leveren voor nieuwe stenen of hennepcement.

De Cannabric heeft een uitstekende beoordeling voor CO2 uitstoot. Tijdens het productieproces (materialen, transport en energieverbruik inbegrepen) blijft de uitstoot negatief en draagt dus niet bij tot de klimaatopwarming. De bouwsteen is beschikbaar in drie maten. De mechanische eigenschappen en de brandveiligheid ervan, maken de hennepsteen geschikt voor losstaande woningen, rijhuizen en publieke gebouwen met meerdere verdiepingen.

Meer informatie over het gebruik van hennep als bouwmateriaal >>> hier.
 

HPDR05-03

Hennepdrank

We hoopten eigenlijk dat dit maagdelijk biertje aan ons zou verschijnen tijdens een bezoek aan het Vaticaan maar we weten ondertussen ook wel dat genot des duivels is voor deze instelling voor geestelijk gestoorden. Het was uiteindelijk op de hennepbeurs in 2004 in Barcelona dat we Maria tegen het pittige lijf liepen.
 

MEER 

 

MTJN03-08

Festival Montjean-sur-Loire

De mooie streek, de heerlijke wafels, pannenkoeken, kaas en grote wijnen, de hartelijke ontvangst door de organisatoren en de chanvriers (hennepboeren), de afspraken, demonstraties en animaties… Montjean heeft ons helemaal veroverd.
 

MEER 

 

 

INDUSTRIE FR

HPBW-01

 

Chanvre et construction

Nous nous sommes intéressés à la construction en chanvre réalisée en France, dont le marché actuel est le plus développé de l'Europe des quinze. Même si des difficultés restent à résoudre, surtout en matière de reconnaissance et d'assurance, les filières françaises de ce secteur ne demandent qu'à s'épanouir.
 

MEER 

 

CMPS04-08

Composites chanvre

La résistance de cette matière en cas de crash se révélait dix fois supérieure à celle des carrosseries en tôle. Quant au poids total du véhicule, il était réduit de 30 pourcent.
 

MEER 

 

HPVD-11

Chanvre alimentaire

La graine de chanvre est l’une des nourriture les plus intéressante dans l'alimentation humaine, étant à la fois une source de protéines contenant tous les acides aminés essentiels et la source idéale d'acides gras essentiels.
 

MEER 

 

MTJN03-08

Festival Montjean-sur-Loire

Entre plaisir paisible, donc, et activité intense, avec tous ces rendez-vous, ces reconstitutions et ces animations auxquelles assister, Montjean à l'heure de son Festival de Fibres en Musique nous a totalement conquis.
 

MEER 

 

 

Cannabis voor industriële toepassingen

Website_Design_NetObjects_Fusion
LOGO2016
HND1
HND2