Te groen om waar te zijn

 

Tekst ęJosNijsten2008

 

De cannabis of hennepplant is ĺs werelds oudste gecultiveerd gewas. In China werd 10.000 jaar geleden cannabis geteeld voor zijn sterke vezel. In BelgiŰ werd de hennepplant in de middeleeuwen ge´ntroduceerd met de streek rond Hamme en Dendermonde als centrum van de commerciŰle teelt. Daar kwam vorige eeuw een einde aan met de komst van de nylonvezel en het verbod op de teelt. Lees hier meer over het marihuana- en het hasjiesjverbod.

 

Per hectare levert het gewas ongeveer een ton zaad, drie ton vezel en zes ton houtresten. Tot de industriŰle toepassingen behoren o.a. bouwmaterialen (isolatie, bouwstenen, cement), textiel, plastiek (muziekinstrumenten, meubels), binnenbekleding auto's, cosmetica (lichaamsverzorging, badkamerproducten), verf en vernis, papier, wasmiddelen, ... en voeding. De cannabisplant draagt oliehoudend zaad met een bijzonder hoge voedingswaarde.

 

Meer info over industriŰle toepassingen, met onder andere een uitgebreide beschrijving van hennepproducten in de bouwindustrie.

 

Er is echter een probleem om de plant als industriŰle basisgrondstof te exploiteren: de cannabisplant werd samen met de cocaplant en de papaverplant in de internationale drugswetgeving ondergebracht. Dat maakt een rechtstreekse overheveling naar een industrieel monopolie onmogelijk. Daarom werkt de industrie aan de creatie van genetische afwijkingen bij de plant en het synthetiseren van haar bestanddelen om die moeilijkheden te omzeilen en ondanks het verbod, patenten te verwerven en te monopoliseren. Dat is een dure nepoplossing en de rendabiliteit is onvoorwaardelijk verbonden met het in stand houden van het verbod op de teelt van de natuurlijke cannabisplant. De mythe rond de gevaren van de psychoactieve werking van de bloemtoppen van de vrouwelijke plant leent zich het best om dat verbod te handhaven.

 

En daarmee belanden we op het terrein van de medicinale en de recreatieve toepassingen van de cannabisplant, meer bepaald bij actieve elementen als delta-9-tetrahydrocannabinol (THC), cannabidiol (CBD) en cannabinol (CBN), om de drie belangrijkste te noemen.

Het therapeutisch potentieel van cannabis is aangetoond voor een groot toepassingen, onder meer bij chemotherapie (tegen misselijkheid en braken), multiple sclerose (tegen krampen, blaasproblemen en slapeloosheid), aids (eetlustverlies, misselijkheid en braken), tegen chronische pijnen, spijsverteringsproblemen, in de behandeling van de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, het syndroom van Tourette, de ziekte van Crohn, enz.

De farmaceutische industrie grijpt die mogelijke toepassingsgebieden aan om bestanddelen van de cannabisplant te synthetiseren en daarmee het verbod te omzeilen.

 

Marinol« is daar een mooi voorbeeld van. Het is een mengsel van gesynthetiseerde THC en sesamolie, ingekapseld. Het is in de VS en in enkele Europese landen verkrijgbaar en wordt door Solvay Belgium op de markt gebracht. Ondanks de drugswetgeving en dankzij de drugswetgeving.

 

Dat gezondheid daar minder mee te maken heeft dan de overheid wil laten uitschijnen, blijkt uit het feit dat een dodelijke overdosering met cannabis niet mogelijk is, anderzijds is dat bij Marinol« wel het geval, zoals uit hun bijsluiter blijkt.

 

De medicinale waarde van cannabis was duizenden jaren geleden al bekend. Het werd gedronken, gesmeerd, gegeten, verdampt, gerookt, ů tot het om ideologisch politieke en religieuze drogredenen verboden werd. Wie daarna nog cannabis gebruikte was een probleemgeval, een crimineel. De eigenschappen van cannabis en cannabino´den worden door Big Farma meer en meer gecommercialiseerd en op de markt gebracht, verhuld in medicijnen als sativex, marinol, cannador, rimonabant, WIN 55212-2, SR141716A, nabilone, cesamet, dexanabinol, enz.

 

Maar natuurlijk is een medicijn niet bestemd om 'creatief' aan te wenden. Het creatief gebruik van cannabis wordt omschreven als onverantwoord en gevaarlijk. Het zou leiden tot psychose, schizofrenie, depressie, onverschilligheid, en een heleboel andere ziekten.

 

Over de onderzoeksresultaten van cannabisstudies zijn de meningen allesbehalve unaniem. Redenen genoeg voorhanden om te twijfelen.

 

Een voorbeeldje? Om aan te tonen dat cannabis tot hero´ne leidt, kregen ratten THC toegediend door een injectie onder het buikvlies. Via allerlei procedures, waaronder interne spoelingen met verscheidene chemische stoffen, bleken de ratten zich hero´ne toe te dienen op dezelfde manier als hen aangeleerd was met THC. Conclusie van de onderzoekers: cannabisgebruik leidt tot hero´negebruik. Lees hier het volledige verhaal.

 

De werking van cannabis is een wisselwerking tussen een honderdtal cannabino´den en meer dan 500 andere bestanddelen. De effecten van cannabis herleiden tot de effecten van een synthetische molecule is onwetenschappelijk. Daarbij komt nog dat recreatieve gebruikers hun cannabis niet injecteren onder het buikvlies (!). De enige wetenschappelijke conclusie (als er al eentje is) die hieruit getrokken kan worden is dat synthetische Ĺcannabino´denĺ leiden tot hero´negebruik. Maar ondanks alles gaat het verhaal de wereld rond. Daar zorgt de pers wel voor. Het is geen alleenstaand geval en het is niet de enige methode die toegepast wordt om het verbod de nodige Ĺwetenschappelijke ondersteuning te geven. Professor Peter Cohen van het Centrum voor Drugsonderzoek te Amsterdam, hekelde meermaals de manier waarop onderzoek naar drugs geblokkeerd wordt en resultaten vervalst.

 

De mythe dat cannabis oorzaak zou zijn van psychose houdt verband met beweringen over een sterk gestegen THC-gehalte. Dat argument wordt door alle tegenstanders gebruikt om de gevaren van drugsgebruik uit te vergroten. Het THC-gehalte is volgens de ene vijf keer hoger, volgens de andere tien keer, nog anderen spreken van dertig keer hoger dan vroeger. Deze kwakkel werd gelanceerd door John Walters, drugczar van Bush, tijdens een bezoek aan het Europese Parlement. Het enige onderzoek van belang dat hierover gedaan werd, gebeurde in Nederland door het Trimbos Instituut. Jaarlijks nemen zij uitgebreid stalen van de Nederlandse coffeeshopwiet. Rond de eeuwwisseling werd een stijging vastgesteld en vanaf 2003 is een daling in het THC-gehalte waargenomen (nederhasj 2003: gemiddeld 20,4 procent - nederhasj 2005: gemiddeld 17,7 procent). Als je vergelijkt met de hasj die dertig jaar geleden uit Libanon of uit Nepal naar onze streken kwam, is het argument van het verhoogde THC-gehalte ronduit belachelijk. Daarbij komt nog dat nooit enige schadelijkheid van natuurlijke THC werd aangetoond in tegenstelling tot de synthetische THC. Say no more.

 

Als over cannabisgebruik gesproken wordt dan gaat het meestal over het roken van een joint, alsof alle gebruik hetzelfde is. Er moet allereerst een onderscheid gemaakt worden tussen de verschillende extracten van de cannabisbloem. De hars die in de vorm van kristallen op de bloemen zit is de basis voor hasjiesj. De hasjiesj die in de coffeeshop verkrijgbaar is blijkt volgens Nederlands onderzoek van redelijke kwaliteit te zijn.

 

De Belgische straathasjiesj is een niet controleerbare bruine substantie die in de meeste gevallen weinig met cannabis te maken heeft. Wie betrapt wordt met tien gram 'straathasj' kan hooguit beschuldigd worden van het bezit van 2 tot 3 gram hasjiesj. De rest is kamelenstront met balatum.

De gedroogde cannabisbloemen zelf noemt men marihuana of wiet of ganja, het is een plant met duizend namen. Marihuana kan gemakkelijk puur geconsumeerd worden.

 

De schadelijkheid van het roken wordt natuurlijk ook toegevoegd aan de optelsom van het cannabisgebruik. Veel gebruikers mengen hun cannabis met tabak en dan nog liefst met de inhoud van lichte Amerikaanse sigaretten. Het met ammoniak kunstmatig verhoogde nicotinegehalte voedt de lichamelijke afhankelijkheid van tabak. Diverse sausen kruiden de 'tabak' en bepalen de smaak. En dat is uiteraard niet gezond. Zie de vergelijkende analyse tussen tabaksrook en cannabisrook.

 

Cannabis moet niet noodzakelijk gerookt worden om effect te hebben. Het kan gedronken worden in thee of gegeten in gebak. Het belangrijkste is dat THC verwarmd moet worden om effect te hebben. De minst schadelijke vorm van cannabisgebruik is het vaporiseren. Via de verdamping komen enkel de actieve stoffen vrij en blijft het plantmateriaal onder zijn ontbrandingspunt. De belangrijkste cannabino´den komen vrij rond de 200 graden. Voor therapeutische doeleinden werd klinisch onderzoek gedaan naar het gebruik en de veiligheid van de verdamping.

 

Drugs zijn een gemakkelijke pispaal voor politici. Ergens tegen zijn heeft altijd medestanders. Het is gemakkelijk om tegen drugs te zijn, ze zijn al verboden. Vervalste onderzoeksresultaten voeden de politieke tegenstand zonder dat bronnen geverifieerd worden. Een kleine analyse van de kamerdebatten over drugs maakt veel duidelijk.

 

Ook over drugs in het verkeer worden de effecten zwaar overdreven. Voor meer informatie verwijs ik naar een overzicht van onderzoeksresultaten.

 

 

De oorlog tegen drugs roept beelden op van de betogingen in Iran tegen de "Duivelsverzen" van Salmon Rushdie. Honderdduizenden Iranese betogers eisten de dood van de schrijver maar niemand had het boek gelezen.

 

 

 

P.S.

Legaal is niet gelijk aan gezond,

Illegaal is niet gelijk aan ongezond.