Marihuana is minder schadelijk dan alcohol of tabak

 

 

Tekst: JosNijsten2008

 

Cannabis roken is minder schadelijk dan sigaretten roken of alcohol drinken. Dat zegt de Britse denktank "The Beckley Foundation" in een rapport. Het volledige verslag en nog tonnen meer waardevolle informatie vind je op deze rijke website: http://www.beckleyfoundation.org/category/research/cannabis/.

 

"Hoewel cannabis een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid, mentale gezondheid inbegrepen, het is in termen van relatieve schade aanzienlijk minder schadelijk dan alcohol of tabak," stelt het rapport. "Veel met cannabis geassocieerde schade is te wijten aan het verbod zelf, vooral de sociale schade die voortvloeit uit arrestatie en gevangenis."

 

Het rapport komt op het ogenblik dat de Britse overheid aanstalten maakt om marihuana te herklasseren van classe C naar de zwaarder bestrafte classe B. De Britse overheid heeft zich bezorgd uitgelaten over de potentie van marihuana, vooral de "skunk", die blijkbaar model staat voor sterke wiet uit binnenteelt en de link die gelegd wordt naar mentale problemen bij sommige gebruikers.

 

Volgens officiële gegevens daalde evenwel de potentie van de in beslag genomen cannabis met ongeveer 25 procent van een gemiddeld THC-gehalte van 12,7 procent naar 9,5 procent tussen 2004 en 2007. In 2004 werd cannabis herklasseerd van classe B naar de lichtere classe C van de Britse drugswetgeving. Dat net nu de overheid een herklassering van cannabis voorziet naar classe B, verwijzend naar de toename van de cannabispotentie in de laatste jaren en de recente decennia, zaait volgens de krant The Guardian "twijfel over één van de belangrijkste argumenten van de overheid om de klassering van de drug opnieuw van classe C naar classe B door te voeren."

 

 

De Beckley Foundation stelt dat de herklassering een foute beslissing is. "Het is enkel via een gereguleerde markt dat we jongeren een betere bescherming kunnen geven, zelfs tegen krachtiger vormen van het roesmiddel," zeggen zij. De Beckley Foundation is een door de VN erkende NGO. Het rapport kadert in de drugsbeleidstrategie van de Verenigde Naties voor 2009.

 

"In een alternatief systeem van gereguleerde beschikbaarheid zijn handelsmaatregelen zoals taksen, leeftijdsgrenzen, etikettering en potentielimieten, beschikbaar om de schade die met cannabisgebruik geassocieerd wordt, tot een minimum te herleiden."

 

Het rapport werd vrijgegeven op een tweedaagse conferentie in aanwezigheid van leidende figuren uit de wereld van het drugsbeleid. De conclusies zullen wellicht niet in goede aarde vallen bij de conservatieve partij en bij de regering. Zij zijn tegen een versoepeling van de drugswetgeving. We zullen zien of de Britse overheid met deze wetenschappelijke gegevens rekening houdt. Tot nog toe negeerden ze resoluut alle rapporten die zich tegen de herklassering of voor legalisering en regulering uitspreken.

 

(Bronnen: The Guardian 28 september 2008, Drug War Chronicle 3 oktober 2008)

 

Op 11 november 1995 verscheen een artikel in The Lancet met dezelfde conclusies.

Op 24 maart 2007 publiceerde The Lancet opnieuw gelijkaardige conclusies.

 

Bijkomende links:

http://en.wikipedia.org/wiki/Beckley_Foundation

http://beckleyfoundation.org/

http://www.internationaldrugpolicy.net/

http://stopthedrugwar.org/

http://www.druglibrary.org/

http://www.drugtext.nl/pdf/Nieuws/rivm-alcohol-en-tabak-evengroot-gevaar-als-heroine.pdf

http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Wetenschappelijk/Rapporten/2009/juli/Ranking_van_drugs_Een_vergelijking_van_de_schadelijkheid_van_drugs