Cannabis kan gamers helpen

 

Tekst ŠJosNijsten2001

 

 

Onderzoek dat uitgevoerd werd in opdracht van een bedrijf voor spelcomputers, heeft uitgewezen dat een kleine hoeveelheid cannabis de prestaties van de spelers verbetert. Ze gaan sneller en veiliger rijden in een racegame.

 

Het experiment werd gedaan voor Acclaim Entertainment om te zien welk effect cannabis zou hebben op mensen die hun nieuwe computerspel Burnout spelen. Twintig ervaren spelers/autobestuurders tussen 21 en 40 jaar deden mee aan de test om de reactietijd, de snelheid, het concentratievermogen en de verkeersveiligheid te onderzoeken.

 

Tien onder hen rookten 0,15 mg cannabis (ongeveer een halve joint), terwijl de tien anderen minstens tijdens de voorafgaande 72 uren geen stimulerend middel ingenomen hadden.

 

Dan kregen ze een demonstratie van Burnout en werden verzocht de controle van het spel over te nemen.

 

De onderzoekers zeggen dat 80 procent van degenen die cannabis gerookt hadden een reactievermogen vertoonden dat superieur was aan dat van de niet-cannabisrokers. Ongeveer 60 procent maakte zijn ronde sneller af terwijl 70 procent van de rokers minder botsingen maakte en meer dan de helft een hoger level bereikte in het spel.

 

Wanneer gespeeld werd in competitie onder elkaar, wonnen de cannabisrokers acht van de tien wedstrijden. Het bedrijf stelt dat bestuurders onder invloed van cannabis meer vertrouwen lijken te hebben in hun eigen mogelijkheden en veel kalmer zijn. Simon Smith-Wright, de woordvoerder van het bedrijf, zegt er wel bij dat de resultaten uit het computerspel niet kunnen vertaald worden naar het echte verkeer, maar blijft erbij dat kleine hoeveelheden cannabis de rijprestaties in het computerspel verhoogd hadden.

 

Hij zei: "De resultaten van ons onderzoek geven duidelijk aan dat een kleine hoeveelheid cannabis bevorderlijk werkt voor de rijprestaties. Grotere doses veroorzaken een beginnend effect op de rijprestaties. Nochtans, en dat is interessant, een verhoogde dosis beďnvloedde nog het minst het reactievermogen van de speler. Vanzelfsprekend is Burnout slechts een videospel en, hoewel extreem realistisch, kunnen we niet stellen dat deze bevindingen vertaald kunnen worden naar de realiteit, noch willen we iemand aansporen om de theorie uit te proberen."

 

De anti-drugactivisten in Schotland hebben de resultaten van het onderzoek verworpen. Zij zeggen dat het onderzoek een serieuze benadering van de drugproblematiek doorkruist. Alistair Ramsay, directeur van Scotland Against Drugs zei: "Dit soort vaststellingen zijn zeer gevaarlijk. Er is een wereld van verschil tussen een computerspel en het echte rijden. Die zogenaamde tests zijn niet ondersteund met zuiver klinisch onderzoek. Rijden onder invloed van cannabis is overigens een overtreding van de strafwet en zal als zodanig behandeld worden.

 

Bagatellisering van dergelijke serieuze zaken is duidelijk een verkeerd signaal naar de maatschappij toe en ik ben eerlijk gezegd ontzet dat de computerspelfabrikanten zich engageren voor dit soort domme onderzoek", aldus Ramsay.

 

(Bron: Scotsman d.d. 31 oktober 2001)