Roeskillers NV

 

DOSSIER DRUGSTEST DEEL 5

 

Tekst ęJosNijsten2007

 

Zolang de mensheid bestaat is ze op zoek gegaan naar roes- en genotsmiddelen. Nu de farmaceutische industrie zich het recht en het monopolie toegeŰigend heeft op het verwekken van roes en genot, is diezelfde industrie thans ook het recht aan het verwerven om die roes naar eigen goeddunken te blokkeren.

 

Er zijn drie verschillende basistechnologieŰn om het roeseffect te vernietigen. Elk type lokt een specifieke reactie uit van de hersenen om de werking van de toegediende stof tegen te houden: het blokkeren van de receptoren, het binden van moleculen of het wijzigen van het metabolisme.

 

1. De receptor blokkers

 

Hierin vinden we drie onderverdelingen:

* Agonisten zijn stoffen die de receptoren op de hersencellen binnendringen en activeren.

 

* PartiŰle agonisten zijn zwakke synthetische vervangmiddelen die een deel van de werking van de drug blokkeren.

 

* Antagonisten blokkeren de toegang tot de receptor en verhinderen de activering - het is een totale roeskiller.

 

2. Molecule binders

 

Molecule binders zijn stoffen die de moleculen waaruit de drug is opgebouwd, in het bloed doen samenklitten zodat ze te groot worden om de barriŔre tussen de bloedstroom en de hersenen te passeren. Veel "anti-drug-vaccins" die thans bestudeerd worden, werken op die manier. Ze stimuleren het lichaam om antistoffen aan te maken die zich binden aan de drugmoleculen om hen zo te vergroten dat ze de hersenen niet meer kunnen bereiken.

 

3. Metabolisme omvormers

 

Metabolisme omvormers reageren omgekeerd aan een bepaalde stof en maken de persoon ziek als die de stof toedient. Een voorbeeld is antabuse (disulfiram) dat doet braken bij alcoholopname.

 

De roeskillerstechnologie in ontwikkeling

 

Een recent rapport van het Center for Cognitive Liberty and Ethics beschrijft een groot deel van de nieuwe antidrugs en vaccins die ontwikkeld worden. We vermelden enkele interessante voorbeelden:

 

* Xenova, het Britse biotech-bedrijf, werkt aan een molecule binder vaccin tegen coca´ne, TA-CD genoemd. Uit een onderzoek in 1999 met vrijwillige proefpersonen bleek dat injecteren met TA-CD een "antistof-reactie" veroorzaakte die bijna drie maanden aanhield. In 2003 begon Xenova proefnemingen met TA-CD in een klinische studie waaraan 132 proefpersonen deelnamen. Het onderzoek zou in 2005 afgerond zijn en als phase III studie voortgezet worden.

 

* Drug Abuse Sciences ontwikkelt in allerijl DAS-431, een "coca´nevaccin". Het bedrijf wil het product lanceren in zowel een injecteerbare vorm als in een verstuiver om te inhaleren. Drug Abuse Sciences ontwikkelde buprenophine«, een lang werkende injecteerbare opio´de receptor blokker (partiŰle agonist).

 

* Het Scripps Research Institute in San Diego (CaliforniŰ) heeft een "supervirus" ontwikkeld, getest op ratten en "onschadelijk verklaard voor mensen", dat eiwitten produceert die de werking van coca´ne kunnen verminderen of blokkeren. Verwacht wordt dat het middel binnen de twee jaar in de vorm van een nasale spray beschikbaar zal zijn.

 

* Pliva en Odyssey Pharmaceuticals werkten samen om "antabuse" te maken, een metabolisme omvormer tegen alcohol en tegen de euforie die door coca´ne veroorzaakt wordt. Het gebruik van alcohol na inname van "antabuse" kan de dood tot gevolg hebben (gevallen bekend). Gebruikers moeten voorzichtig zijn want veel voedings- en geneesmiddelen bevatten alcohol. Zelfs de alcohol in aftershave, shampoo en parfum, stoffen die via de huid worden opgenomen, kunnen een reactie uitlokken.

 

* Roxane Laboratory heeft nog steeds "methadon" in beheer. Methadon is de eerste en oudste synthetische opio´de blokker (agonist), een uitvinding van het Duitse bedrijf IG Farben. Roxane had ook nog "orlaam", een andere opio´de blokker (zachte agonist) die vorig jaar uit de handel werd genomen nadat een verband gelegd was met hartaanvallen en andere gezondheidsproblemen.

 

* Dupont Pharma bracht "naltrexone" of "trexan" of "revia" op de markt, een hero´ne antagonist die, in tegenstelling tot methadon, geen aangename werking produceert. Het wordt ook gebruikt bij alcoholverslaving en wordt getest voor gebruik tegen coca´neverslaving. Mensen die deze drug nemen, krijgen de raad een kaart bij zich te dragen om in geval van nood het medisch personeel erop te wijzen dat de meeste pijnstillers voor hen waardeloos zijn. Er zouden ook aanwijzingen zijn dat mensen die het product innemen, higher worden als ze marihuana roken, maar we raden natuurlijk niemand aan om dat uit te proberen.

 

* Catalist Pharmaceutical Partners produceert "vigabatrin" om ons te redden van coca´ne- en nicotineverslaving.

 

* GlaxoSmithKline bezit "nicorette", een met nicotine gevulde kauwgom die door sommigen gebruikt wordt om met roken te stoppen en door anderen om het roken te vervangen. Het bedrijf produceert ook "zyban", een antidepressivum om nicotineverslaving te behandelen. Het wordt momenteel getest als een anti-meth-drug.

 

* Nabi Pharmaceuticals zal NicVax in de handel brengen, een nicotine molecule binder vaccin. Dat zou gebruikt worden om kinderen in te enten tegen de mogelijkheid om ooit van tabak te genieten. (zie verder)

 

* Sanofi-Synthelabo brengt "rimonabant" in de handel, een cannabino´de antagonist die gebruikt wordt voor de behandeling van zwaarlijvigheid door het blokkeren van hun aangeboren cannabino´de receptoren en de natuurlijke eetlust vernietigt. Rimonabant wordt ook genoemd als potentiŰle behandeling tegen "marihuana-afhankelijkheid".

 

Sanofi-Synthelabo, de producent van rimonabant, is nu bekend als "Sanofi Aventis". Aventis ging op in Bayer in 2001. Bayer brengt ook Sativex op de markt voor GW Pharmaceuticals. Sativex is een geneesmiddel dat gebaseerd is op cannabis. Bayer heeft ook banden met Solvay Pharma, de huidige producent van de synthetische THC-pil "nabilone". Bayer is een van de belangrijkste donoren van het Partnership for a Drug Free America, een organisatie van extremistische utopisten (zie Dossier drugtest 1&2).

 

 

Het anti rook vaccin

 

Ik stopte lang geleden met roken. De gevaren rond tabak zijn gekend. Althans, de gekende gevaren zijn gekend. Nicotine, de verslavende factor van de tabaksplant, is onderwerp van veelvuldig onderzoek. Dat is niet alleen onderzoek om aan te tonen hoe slecht tabak wel is, dat is vooral onderzoek naar de manier om met nicotine, ondanks (of dankzij) een absoluut tabaksverbod, heel veel geld te verdienen. Het synthetiseren van nicotine draait op volle toeren en de farmacistische industrie ruikt "medische" toepassingen van de verdoemde dodelijke stof.

 

Er dreigt een algemeen tabaksverbod wegens de gevaren voor de gezondheid, de farma-industrie werkt aan chemische middelen om de werking van nicotine te neutraliseren en tegelijk werkt diezelfde farma-industrie aan een geneesmiddelenlijn op basis van nicotine. Dit rijmt niet. Dit ruikt meer naar monopolisering van natuurlijke stoffen dan naar tabak.

 

NicVAX is zo een molecule binder vaccin tegen nicotinegebruik. Het product komt van de firma Nabi Pharmaceuticals. Jeffrey Helm, gepensioneerde neurowetenschapper, schreef voor The Tyee een artikel over de grijze zone rond drugvaccins waarin het farmacisme vegeteert.

 

Onderzoekers zijn dicht bij de creatie van een controversieel vaccin tegen nicotineverslaving. Op een dag zullen onze kinderen, samen met een spuitje tegen bof en mazelen, een inenting krijgen tegen nicotine, coca´ne en hero´ne. Vaccins tegen coca´ne en hero´ne werden al op mensen getest. Nicotinevaccins krijgen momenteel bijzonder veel aandacht. Tijdens de zomermaanden van 2006 werden overal in de Verenigde Staten proefpersonen gerekruteerd om deel te nemen aan een klinisch onderzoek van NicVAX. Nabi Pharmaceuticals verklaart NicVAX te ontwikkelen "om wereldwijd miljarden mensen te helpen die verslaafd zijn aan tabaksproducten of het risico lopen verslaafd te worden."

 

Maar vaccinaties tegen een drug zijn niet vergelijkbaar met normale vaccinaties tegen ziekteverwekkende virussen en bacteriŰn. Normale vaccinaties verhinderen ziekten zich te ontwikkelen. En dat is niet het doel dat door vaccins als NicVAX beoogd wordt. "Het doel van de (drug)vaccinaties is momenteel behandeling en preventie tegen hervallen," zegt Dr. Paul Pentel van de universiteit van Minnesota, een van de belangrijkste onderzoekers op het gebied van de ontwikkeling van nicotinevaccins. "Het is gewoon nog veel te vroeg om te weten of vaccinaties aangewezen zijn voor (verslavings)preventie."

Maar toch, dat zal het off-label gebruik van een product als NicVAX niet tegenhouden. Off-label gebruik is er als een arts een drug voorschrijft voor een andere reden dan waarvoor het medicijn bedoeld is. Voor bepaalde geneesmiddelen maakt het off-label gebruik het merendeel van de verkoop uit. Of het doel de behandeling is of de preventie, een vaccin tegen een bepaalde drug, zuigt die drug op en verhindert de werking ervan. Zelfs als een roker die probeert te stoppen hervalt en een sigaret opsteekt, zou deze enkel wat meer teer in de longen naar binnen halen. Geen roeseffect, enkel stinkende hete rook. Een doeltreffend nicotinevaccin zou een onmiddellijke ontwenning forceren, gewenst of niet. Dat is zowel een voordeel als een probleem bij dit soort behandelingen.

 

De werking van een anti drug vaccin

 

Vaccins zijn werkzaam omdat zij de aanmaak van antistoffen (antilichaampjes) op gang brengen. Antistoffen die ontworpen zijn om zich vast te hechten aan bepaalde stoffen. Ze zijn op maat gemaakt om zich vast te klampen aan eender wat van buiten het lichaam naar binnen komt. Ze immobiliseren alles wat onder de aandacht van het immuunsysteem komt. Antistoffen hebben ook een heel gerichte werking. Antistoffen tegen een virus, zoals polio, werken niet tegen iets anders. Normaal gezien maakt het lichaam geen antistoffen aan tegen drugs omdat drugmoleculen te klein zijn. Ze moeten klein zijn om gemakkelijk van het bloed tot in de bedoelde hersenregionen door te dringen.

 

De aanmaak door het immuunsysteem van antistoffen tegen de drug, start wanneer een deel van de drugmolecule zich bindt aan een eiwit dat groot genoeg is om onder de aandacht van het immuunsysteem te komen. Het lichaam zal dan antistoffen beginnen aan te maken die zich aan de drugmoleculen vasthechten. Bij een normale immuunreactie zullen andere cellen de gebonden antistoffen opslokken met alles wat zich eraan vasthecht. Dat gebeurt echter niet met vaccins tegen drugs. Daar blijven de antistoffen gebonden aan de drugmoleculen. De drugmolecule wordt groter door de aangehechte antistoffen. Ze wordt zo groot dat ze niet meer tot de hersenen kan doordringen. Er kan ook geen wisselwerking optreden met andere stoffen in het lichaam.

 

De bedoeling van het gebruik van NicVAX en andere drugvaccins die in ontwikkeling zijn, is mensen te helpen stoppen en clean te blijven. In een kleine pilootstudie stopte 40 procent van de rokers met NicVAX tegenover 9 procent van de placebogroep. "Het is het grootste verschil dat ooit gemeten werd bij een middel tegen het roken," zei Tom Rathjen, ondervoorzitter van de investeringsraad van Nabi Biopharmaceuticals.

 

Dat zijn goede resultaten, zelfs al geraakt een deel van de nicotine toch in de hersenen. Het oorspronkelijke doel was een volledige afgrendeling van de hersenen voor de drug, maar de antistoffen uit NicVAX laten een beetje nicotine door. En dat is eigenlijk niet zo slecht. De kleine hoeveelheid nicotine die doorgeraakt vermindert de ontwenningsverschijnselen. Om nog onduidelijke redenen wordt het binnendringen van de niet-gebonden nicotine in de hersenen vertraagd. Die vertraging van de nicotinedoorstroming vermindert ook de verslavende werking ervan.

 

"De versterkende eigenschappen van nicotine zijn het grootste tijdens de eerste paar seconden of minuten na een trekje van een sigaret," zei Pentel. "Als het mogelijk is om de doorstroming van nicotine naar de hersenen te vertragen, zou dit mogelijk de subjectieve en verslavende werking verminderen."

 

Artsen zijn bezorgd over drugvaccins als NicVAX en wel over veel meer dan alleen maar de allergische reacties die bij elk vaccin optreden. Bij gebruik van een vaccin tegen een bepaalde drug gaan hoeveelheden antistoffen de bloedbaan vullen. Het tijdstip van gebruik van de drug is onbelangrijk. Als meer dan ÚÚn antilichaampje zich met de drugmolecule verbindt, kan de klonter die gevormd wordt, het zogenaamde antigen-antibody complex (AAC), problemen veroorzaken. Dr. David Marsh, hoofd van de verslavingszorg in Vancouver (Addiction Services for Vancouver Coastal Health), sprak zijn bezorgdheid uit over het drugvaccin onderzoek omdat de werking van het AAC niet altijd onderzocht wordt omdat het zo moeilijk te bestuderen is. "Ik twijfel eraan of het huidig onderzoek de mogelijke risico's onder de loep genomen heeft, zoals bijvoorbeeld glomerular nephritis (nierproblemen) of andere gezondheidsschade waarvan men weet dat ze door het AAC worden veroorzaakt." Hoewel het AAC een zorg blijft voor andere drugvaccins in ontwikkeling, voor NicVAX blijkt dat geen probleem te zijn. De antilichaampjes die door NicVAX aangemaakt worden, binden zich elk apart met een nicotinemolecule. Er worden dus geen AAC's gevormd die de nieren kunnen beschadigen.

 

Farmacisme

 

Een ander probleem, mogelijk ook een voordeel, is de duur van de behandeling. Bepaalde traditionele vaccins tegen ziekten kunnen een levenslange immuniteit geven, een immuniteit die onomkeerbaar is. Een levenslange werking is veel goedkoper dan een pillenkuur maar het is de algemene regel dat behandelingen die niet meer ongedaan gemaakt kunnen worden, ook niet als er iets misgaat, de meeste artsen nerveus maken. Hoewel NicVAX lang werkt is het effect ervan niet levenslang. De behandeling zou dus omkeerbaar moeten zijn na verloop van tijd. Voorlopig onderzoek heeft aangetoond dat een behandeling met NicVAX 12 tot 18 maanden blijft werken.

 

De grootste controverse rond drugvaccins is de mogelijkheid dat de technologie gebruikt kan worden om mensen in te enten tegen drugsgebruik voor ze verslaafd zijn. Onderzoekers zeggen dat het veel te vroeg is om zelfs nog maar te beginnen denken aan het gebruik van vaccins als verslavingspreventie. Maar we kennen de kracht van vraag en aanbod en we weten dat onderzoekers daar weinig in de pap te brokken hebben. NicVAX krijgt een snelprocedure voor goedkeuring door de Food & Drug Administration (FDA) van de VS en als alles goed gaat kan einde 2008 het product in de handel zijn. Maar eens dat NicVAX in de rekken ligt, is er niets meer dat de artsen tegenhoudt om het voor te schrijven voor de lastige kinderen van ouders die bang zijn dat hun kroost slechte gewoonten meepikt op school. Nabi erkent dat dit off-label gebruik van hun product kan gebeuren en zij hoeden zich ervoor overhaaste antwoorden te geven. "Het preventieve gebruik is bij veel mensen blijkbaar een controverse," zegt Rathjen "We zouden alleszins, voorlopig althans, geen stappen in die zin ondernemen."

 

Maar niet alle off-label gebruik van NicVAX stelt zoveel ethische problemen als vaccinatie van kinderen. Minder discussie is er over de vaccinatie van zwangere vrouwen met het doel de goede ontwikkeling van het kind te garanderen tegen de negatieve effecten van het drugsgebruik door de moeder. Nabi laat die optie open maar behalve de vaccinaties voor gezonde baby's, is het debat over drugvaccins voor verslavingspreventie wellicht al gesloten vooraleer de ethische elementen aan bod komen. Drugsvaccins kunnen immers geen absolute immuniteit bieden, zeker niet voor mensen die geen absolute immuniteit willen.

 

Het aantal antilichaampjes dat gevormd wordt als reactie op een vaccinatie is niet eindeloos. Voor wie dus alsnog high wil worden, volstaat het om een hogere dosis te nemen om de antistoffen in het lichaam te overheersen. Maar de hoeveelheid drugs die nodig is om dat te bereiken zou heel hoog moeten zijn en een gevaar betekenen omdat dit gemakkelijk tot overdosis kan leiden. In het geval NicVAX zou je een grote hoeveelheid sigaretten moeten roken. Rathjen zei dat NicVAX "effectief was bij dieren aan wie een equivalent van 20 pakjes sigaretten per dag toegediend werd."

 

Eerder onderzoek toont ook aan dat mensen en dieren geen hogere dosis nemen om de antistoffen te overheersen. Maar het is onwaarschijnlijk dat de dieren de mogelijkheid van overheersing kenden. En mensen die zich voor de deelname aan de test van een drugvaccin gemeld hadden, deden dat waarschijnlijk omdat ze minstens een kleine wens hadden om met drugs te stoppen. "Verslavingsvaccins moeten net als andere medicatie gebruikt worden bij de geschikte personen," zei Pentel. Het gaat in dit geval over mensen die willen stoppen met het gebruik of misbruik van verslavende middelen.

 

Antistoffen tegen overdosis

 

Bij vaccinaties duurt het dikwijls lang, soms zijn er meer injecties nodig, vooraleer er voldoende antistoffen in het lichaam zijn die iets kunnen doen. Om voldoende functionele antistoffen te hebben zijn vier injecties met NicVAX nodig over een periode van twee maanden. Maar in kritische situaties, bij een overdosis, is die tijd er niet. Dan gaat het om minuten en niet om maanden. Het lichaam heeft tijd nodig om antistoffen aan te maken. Antistoffen kunnen evenwel vooraf aangemaakt worden en ge´njecteerd in de bloedbaan, wat een nuttig middel kan zijn voor artsen. "Als er iemand met een overdosis op de spoedafdeling aankomt kan onmiddellijk een inspuiting of infuus met antistoffen toegediend worden om de drug op te slorpen," legt Dr. Marsh uit. Bij vooraf klaargemaakte antistoffen tegen drugs is er minder bezorgdheid over de veiligheid dan bij vaccinaties omdat ze niet zo lang in het lichaam aanwezig blijven. Geprefabriceerde antistoffen kunnen voordelen bieden bij ander drugsmisbruik dan bij nicotineverslaving. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar vaccinaties en antistoffen tegen coca´ne, hero´ne/morfine, methamfetamine en PCP.

 

Van drugsgebruikers wordt wel eens gezegd dat ze 'zweven'. Maar het is mijn vaste overtuiging dat onderzoekers die met dit soort zaken bezig zijn, als ballonnen vÚr boven het wetenschappelijke zweven en enkel hun speurzin ontwikkelen voor de financiŰle voordelen op korte termijn. Tot iemand de ballonnen doorprikt, zoals ook dokter Mengele's ballon doorprikt werd.

 

(Bronnen: http://cannabisculture.com, http://www.alternet.org, "The AntiSmoking Vaccine" door Jeffrey Helm - september 2006, http://www.nabi.com/pipeline/pipeline.php?id=3, http://thetyee.ca - Nicotinemolecule: http://www.streit.cc - Nederlandse bewerking ęJosNijsten2007)á