Tegenlicht: Maffia of minister

 

 

Het VPRO televisieprogramma Tegenlicht en de Stichting Drugsbeleid (een groep van onafhankelijke deskundigen) organiseerden een 'virtueel proces' tegen de Staat der Nederlanden waarin geëist werd dat de Staat het verbod om drugs te produceren, te verkopen en te gebruiken intrekt, en dit verbod vervangt door een stelsel van regulering voor voornoemde handelingen, zodanig dat deze aan de criminaliteit worden onttrokken en dat aan de consumenten de gebruikelijke productbescherming wordt geboden (aldus de dagvaarding).

 

Kortom: moeten de handel in en het gebruik van alle verdovende middelen vrijgegeven worden? Toonaangevende juristen bogen zich over deze kwestie.

 

Om niet te vervallen in een vrijblijvende discussie over het drugsbeleid is gekozen voor de vorm van een juryproces waarin voor- en tegenstanders elkaar op het scherpst van de snede bestrijden. Een rechter bewaakt de ordelijke procesgang en een jury beoordeelt de argumenten van de partijen en doet uitspraak. Het beeldverslag van deze dag werd op zondagavond 17 april 2005 in een extra lange uitzending van het programma Tegenlicht tussen 20.30 uur en 22.00 uur uitgezonden op Nederland 3.

 

Het advocatenteam van de eisende partij (de Stichting Drugsbeleid; voor gereguleerde vrijgave van drugs) werd aangevoerd door advocaat, plaatsvervangend rechter en hoogleraar strafrecht mr Theo de Roos. Het team van 'De Staat' (drugsverbod handhaven) werd aangevoerd door mr Hans van Veggel, advocaat en deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam. De president van onze rechtbank is: mr H.F. van den Haak, oud-president van het Gerechtshof Amsterdam en oud-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak.

 

Het werd een vijf uur durend titanengevecht waarbij beide partijen ieder vijf getuigen mochten oproepen die ook door de andere partij aan een kruisverhoor onderworpen konden worden. Tevens mochten beide partijen als bewijsmateriaal een korte film in de rechtszaal vertonen.

Na het proces trok de jury zich terug en deden automatische camera's verslag van het 'geheime' juryberaad. Uiteindelijk kwam de jury tot een oordeel.

 

De jury bestond uit de volgende personen:

Mr R. Blekxtoon, oud-rechter

Mw M. de Boer, voorm. minister van VROM (voorzitter jury)

Mw C. Dresselhuys, hoofdredacteur van Opzij

Prof. dr H. Galjaard, em. hoogleraar humane genetica, Erasmus Universiteit

Mw H. Groenteman, tv-presentatrice

Mr S. Harchaoui, directeur Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling Forum

Prof. dr R.H. van den Hoofdakker, em. hoogleraar psychiatrie en dichter (Rutger Kopland)

De heer H. Karacaer, voorzitter Milli Görüs

Mw Prof. dr P.L. Meurs, hoogleraar ziekenhuismanagement, Erasmus Universiteit

Mw F. Moreira de Melo, speelster Nederlands hockeyelftal, studente rechten

Mw H. Peeters (dichteres/cultuurhistorica)

Mr P. Radhakishun, advocaat en televisiepresentator

 

Maffia of Minister is beschikbaar in de archieven van VPRO Tegenlicht op deze link:

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2004-2005/drugs-maffia-of-minister.html