De overheid heeft heel veel ‘argumenten’ om het verbod op cannabisgebruik te handhaven. Eén van die argumenten is de negatieve invloed van cannabis op het korte- en langetermijngeheugen. Of er echt redenen zijn voor ongerustheid, weet ik niet (meer).

Deze rubriek is bedoeld om de eventuele geheugengaten te vullen met onvergetelijke informatie.
De mensen die geen cannabis gebruiken (of geschiedenis gestudeerd hebben) hoeven dit niet te lezen want het verleden zit bij hen ongetwijfeld nog diep in hun onfeilbaar geheugen gebeiteld.

Maar, zoals gezegd, deze rubriek wist bepaalde geheugenproblemen uit en brengt het verleden opnieuw tot leven. Terugblikken helpt ons te herinneren aan opmerkelijke gebeurtenissen en verjaardagen, aan uitspraken, beloften en acties van politici (en wat ervan overblijft na het collectieve geheugenverlies), festiviteiten, heuglijke gebeurtenissen en mijlpalen.

Het is een rubriek waarin je jezelf kan tegenkomen …

 

OBLI-001

Juli 1995. Roosdaal, een gemeente rond een kerktoren in het Pajottenland, vol katholieke activiteiten, wordt bruusk wakker geschud. De lokale ordediensten kwamen een wijdvertakt drugsnet op het spoor.
Het jeugdhuis, de jeugdbewegingen, voetbalclubs, scholen, … niets was nog drugsvrij. Ze maakten allemaal deel uit van een heus drugsnetwerk. Er waren zelfs vertakkingen naar de omliggende kerktorens.
Overal werden jongeren verhoord en gearresteerd.
Het goede volk sprak schande. Al Capone leefde in hun midden. Vooral CVP-burgemeester Joseph Cooman van Roosdaal was erg ondersteboven en deed in de pers kond van zijn bevindingen over de catastrofe:

 

OBLI16-20
OBLI16-21

30 AUGUSTUS 1995 KNACK

7 FEBRUARI 2001

Je hoort het meteen, Radio 1. Een geslaagde reclamecampagne,
met een tegenactie van Vlaams Blok-leden die een aangeboren hekel hebben aan alles wat naar persoonlijke vrijheid ruikt.
 

OBLI-012

De Morgen

OBLI16-22

DEZE JONGEREN ZIJN HOPELOOS VEROUDERD

18 JUNI 1997 DM
 

OBLI16-23

14 NOVEMBER 2000 DM
 

OBLI16-24

5 NOVEMBER 1998 DM
 

OBLI16-25

15 APRIL 1995 DM
 

OBLI16-26

28 MAART 1996 PERSBERICHT JONGSOCIALISTEN
 

OBLI16-28

28 MAART 1996 DOEN
 

FYTOFOBIE, een prohibitionistenziekte

IDEJA bvba, de producent van wenskaarten uit Turnhout.be, werd failliet verklaard op 1 april 2003 nadat grootinquisiteur De Winter een vloek uitsprak over de “cannabis”-wenskaarten waaraan een zakje origano en basilicum vastgepind was. FDW voelde zich in zijn hakenkruis getast omdat er geen echte wiet in zat. Denk ik.

 

FYFO16-02
FYFO16-01

2 april 2003 GvA
 

 

OBLI16-29

14 DECEMBER 2000 DM
 

27 NOVEMBER 2000 DM
 

OBLI16-31

Politieke jongeren barsten van de idealen. Een paar jaar later zijn de pieken afgevlakt en wordt de eenheidsworst verlengd. De status quo wint het van de idealen.

15 april 1995 – Politieke jongeren willen legalisering gebruik softdrugs. VLD Jongeren, VU Jongeren, Jong Agalev en Jong Socialisten zijn voor legalisering. De CVP Jongeren (CD&V) blijven bij het middeleeuwse wierookstandpunt. De vijf spelers: Sigurd Vandermeersch (VUJO), Ludwig Caluwé (CVPJ), Dylan Casaer (SPJ), Pieter Vandekerkhove (Jong Agalev), Eric Finé (VLDJ).
 

5 november 1998 – Het Europees Jongerenparlement debatteert over drugs en ontwikkelingsamenwerking. Zij stellen een Europese legalisering voor, voor een proefperiode van vijf jaar. Het uitgangspunt van de jongeren is dat het traditionele onderscheid tussen legale en illegale drugs achterhaald is. Zij willen onderscheid tussen gebruik en misbruik en het repressieve luik reserveren voor de drugsmaffia. Zij vragen meer aandacht voor ontwikkelingsamenwerking om de problemen bij de bron aan te pakken en de oprichting van een onafhankelijke internationale Commissie voor Drugs en Ontwikkelingsamenwerking. “De commissie moet op fair trade basis het telen van andere gewassen in de derdewereld aanmoedigen.”

 

28 mei 1999 – Van Quickenborne wil cannabis helemaal uit het strafrecht halen. “Ik heb nooit ander spul gebruikt. Hooguit vijf of tien procent stapt over naar harddrugs. Ik weet hoe dramatisch dat is, die moordende verslaving. Ik heb er een scoutsvriend aan kapot zien gaan. Een familielid van me is erdoor in de gevangenis beland. Maar het is ons beleid dat die mensen in de vernieling jaagt. Ik heb het geluk dat ik een jointje kan bekomen bij betrouwbare vrienden. Maar de meesten moeten daarvoor terecht in een milieu van gieren, die er veel geld uit slaan omdat het verboden is en die hen ook heroïne en cocaïne zullen proberen aan te smeren. Die werelden moet men uit elkaar halen. En dat kan: laat wie zin heeft in een joint gewoon naar de goedkope coffeeshop gaan, weg uit de criminele sfeer, weg van alle miserie. Dat hoop ik in de Senaat aan mijn collega’s te kunnen uitleggen.”

 

Milieu van gieren

14 november 2000 – Patrick Vankrunkelsven en Vincent Vanquickenborne (VU&ID-senatoren) zijn voor depenalisering van cannabis. Vankrunkelsven wil wettelijke regeling voor medisch gebruik met het kruid op voorschrift in de apotheek.

14 december 2000 – Jong VLD zijn voorstander van legalisering en noemen de VLD Ouderen “conservatief en niet-liberaal”.

22 december 2001 – Vanquickenborne is verhuisd van VU&ID naar Spirit en hangt rond met Jean-Marie Dedecker. Ze noemen zichzelf “de klokkenluiders van de democratie”…
 

Ook TEEK kreeg in Leuven.be shit met de procureur in april 1997.

Het thema van de maand was cannabis en dus werd dat duidelijk gemaakt met een zakje “wiet”. Het ging om bladafval uit Nederlandse en Zwitserse industriële teelt.
Niet rookbaar organisch materiaal maar voldoende crimineel om duizenden magazines uit de rekken te halen.

Toch wel eigenaardig dat dit zomaar kon. Wist die procureur niet dat de EU toen al vijf jaar de hennepteelt subsidieerde?
Moest die procureur zich niet informeren over het verschil tussen hennep voor industriële doeleinden en hennep voor creatief gebruik?
Moest hij zich laten leiden door gestoorde paniekzaaiers die bang zijn van een plant? 

Oh ja, Louis Tobback was toen burgemeester van de Stellastudentenstad. Sinds Inbev heeft de man zijn stelling verhard. Alcohol verengt de geest.
Wiet verruimt de geest.
 

TEEK01
TEEK03

TEEK Magazine

OBLI-011

Game of Cones
 

23 OKTOBER 2002 LN

Oblivion

 

Website_Design_NetObjects_Fusion
LOGO2016
HND1
HND2
AE link