IndustriŽle cannabis wordt dicht opeen gezaaid zodat de cannabisplanten elkaar beconcurreren  voor een streepje zonlicht en groter proberen te worden dan hun buren. Lange stengels leveren lange vezels, bruikbaar in de textiel- en composietenindustrie. De toppen van de planten leveren ook de zaden en olie voor de voedingsindustrie.
 

Cannabric, de hennepbouwsteen

Nederlandse bewerking JosNijsten2016
Bron en illustraties : Cannabric

Deze hennepbouwsteen wordt al sinds 1999 in Guadix (provincie Granada, Spanje) geproduceerd en heeft speciale thermische, akoestische en ecologische kwaliteiten. De bouwsteen werd onder andere speciaal ontwikkeld voor massieve dragende buitenmuren. Omdat het een volledig natuurlijk is (plantaardig met natuurlijke en minerale bindmiddelen en recyclagemateriaal) wordt het aangeraden aan architecten en eigenaars die ecologisch verantwoord willen bouwen en een huiselijke, comfortabele en gezonde ruimte willen creŽren van hoge kwaliteit en duurzaamheid.
 

De belangrijkste grondstof voor de Cannabric is de stam van de hennep. De plant groeit snel, wordt al duizenden jaren geteeld, ze reinigt de bodem, kan zonder pesticiden en herbiciden geteeld worden (F.U. Monsanto en Cie) en alle delen van de plant zijn bruikbaar. De toepassingen vind je behalve in de bouw, ook in textiel, cosmetica, farma, voeding, composieten, muziekinstrumenten, meubels, enz. IndustriŽle hennep is legaal omdat het THC-gehalte de 0,2 procent niet overschrijdt. THC zit overigens enkel in de bloemen en niet in de stam.
 

 

Voordelen

Het gebruik van hennep in de bouw, met Cannabric voor de buiten- en de binnenmuren, hennepcement in de vloeren, hennepisolatie onder het dak, betekent voor een huis van 100 m≤ een massa van 10 ton hennep.
 

Dat is 100 kg per m≤ waarin het gebruik van giftig en milieubelastend materiaal (zoals gewapend beton) kan vervangen of vermeden worden. Door het gebruiken van hernieuwbare grondstoffen in de bouw, blijven de natuurlijke bronnen intact. De hoge energiekosten, de vernietiging van landschap en leefomgeving voor de ontginning en de verwerking van eindige grondstoffen, is eigen aan de conventionele bouwmaterialen.

Met het gebruik van plantaardige bouwmaterialen wordt de CO2- en milieu-impact sterk verminderd. In 1 m3 hempcrete (hennepbeton) kan 165 kg CO2 worden opgesloten tijdens de verwerking.
 

Thermisch, akoestisch en bioclimatisch comfort

Cannabric bezit de uitstekende warmte-isolerende eigenschappen van hennep (geleidbaarheid 0,048 Watt/m≤), een veel beter resultaat dan voor hout. Een ander voordeel tegenover hout is dat hennep geen last heeft van parasieten omdat de stam geen voedingsstoffen (proteÔnen) bevat en geen behandeling nodig heeft tijdens de teelt, noch in de verwerking tot bouwmaterialen.

De minerale bestanddelen van de Cannabric zorgen voor de mechanische weerstand, de dichtheid en de uitstekende thermische inertie. De bouwsteen heeft een lage warmtegeleiding en een hoog isolatievermogen met thermofysische kwaliteiten die zowel tegen warmte als tegen koude bescherming bieden met enkelvoudige muren en zonder toegevoegde isolatiematerialen.
 

Voor de bindmiddelen worden natuurlijke materialen gebruikt zoals klei (ontgonnen in de regio) en natuurlijke lijmen. Die grondstoffen kosten weinig energie in het productieproces en hebben bijkomende natuurlijke en bioclimatische karakteristieken. Lijm is in tegenstelling tot cement, een product uit een gesloten cyclus, met een CO2-uitstoot die bij de productie minder is dan de CO2-opname tijdens de groei.

De bouwstenen creŽren een gezonde leefruimte en een aangenaam akoestisch comfort. Zij regelen de luchtvochtigheid. Voor de afwerking (cement, plaaster, verf) is het dan ook belangrijk om ook ecologische materialen te gebruiken om dat evenwicht te behouden.

Cannabric is een ruwe, stevige, aardekleurige steen die niet in een vuuroven gebakken wordt maar in open lucht gedroogd. De productie ervan kost amper energie en, in tegenstelling tot de conventionele baksteen, kan deze bouwsteen ‘ademen’.

De bouwsteen is ontworpen voor een lange levensduur, vergelijkbaar met historische bouwmaterialen. De steen wordt harder met de tijd. Cement verliest zijn hardheid met de tijd. Met de hennepsteen blijven recyclage en hergebruik altijd mogelijk. Hennepstenen uit afbraak kunnen verbrijzeld worden en grondstof leveren voor nieuwe stenen of hennepcement.

De Cannabric heeft een uitstekende beoordeling voor CO2 uitstoot. Tijdens het productieproces (materialen, transport en energieverbruik inbegrepen) blijft de uitstoot negatief en draagt dus niet bij tot de klimaatopwarming. De bouwsteen is beschikbaar in drie maten. De mechanische eigenschappen en de brandveiligheid ervan, maken de hennepsteen geschikt voor losstaande woningen, rijhuizen en publieke gebouwen met meerdere verdiepingen.

Hier vind je meer informatie over het gebruik van hennep als bouwmateriaal
 

 

Cannabis voor industriŽle toepassingen

BRIC16-04b
BRIC16-04b1
BRIC16-04b2

Archief INDUSTRIE NL-FR

*
Oplossing tegen ontbossing: Papier uit hennep
*
Mi Asa – Cannabis in Japan
*
Kunststoffen uit hennepvezel
*
De hennepvezel stoomt door
*
"Hemp Music Productions" cd-doosje uit hennepplastiek
*
Hennep als bouwmateriaal
*
Dranken met hennepextract
* Chanvre et construction
* Composites chanvre
* Chanvre alimentaire
 

 

MTJN03-25

Een impressie van het Festival de Fibres en Musique in Montjean-sur-Loire.

TV Ouest (FR) - november 2015
 

 

 

CNBR17-01b
CNBR17-02b
CNBR17-03b

Cannabier

Cannabier uit Westmeerbeek.be (Brouwerij Den Hopperd)
Bier gebrouwen uit biologisch geteelde gerstemout, hop, hennepbloesem en rietsuiker. Gevonden in een bioshop in WalloniŽ. Leeggedronken op mijn gezondheid.
 

 

hemp sportscar

My Way Or The High-Way:
Eco Cannabis Car

Individuele initiatieven gaan soms zo snel als een sportwagen.
Mei 2016 - duur 3’43
 

Lotus Eco Elise, Hemp as building material, hemp as an insulation

Oregon Hemp Works
December 2009 - duur 5’23
 

hemp sportscar2

Hemp plastic products - Nol Van Schaik

Global Hemp Tv
Juni 2015 – duur 3’00
 

Global Hempb

 

plstc

Industrial Hemp Solutions
Tom Sawyer

Augustus 2015 - duur 19’55
 

hmpcrp

Hemp: 12,000 years without plastic

A drop in the ocean (Doco)
December 2015 - duur 3’15
 

Website_Design_NetObjects_Fusion
LOGO2016
HND1
HND2
AE link