Dranken met hennepextract

 

Tekst ©JosNijsten2005

 

Hennepthee

 

Op de horecabeurs in Flanders Expo te Gent in 2005 was ďthee met cannabisĒ de grote nieuwigheid (voor BelgiŽ althans). Hoe dikwijls het woord 'drugs' daar gevallen is, weet geen duivel.

 

De drank komt uit legale Zwitserse teelt en bevat, zoals vele andere hennepdranken en hennepsnoep, de essence van hennepplanten (zie cannaclopedia pag. 70). Het is dus niet zoals bepaalde kranten schrijven dat "je al sloten van het product moet drinken om enig geestesverruimend effect te hebben".

 

Onzin: de essence van de hennepplant bevat geen THC, de drank is dus even geestesverruimend als de gemiddelde Amerikaanse tv-serie.

 

Meer informatie over onder ander Zwitserse ijsthee vind je op: http://www.espacenature.ch

 

 

Cannabis Club Sud

 

Toen in 1516 in Beieren de wet op de zuiverheid van het bier in voege ging, werd ook het gebruik van "kruut" geregeld. Kruut was een kruidenmengsel dat de bittere smaak van het bier bepaalde. Hennep was toen een wijd verspreid gewas en zijn bloesem maakte ongetwijfeld deel uit van het gamma kruut-ingrediŽnten.

 

Het toevoegen van kruiden aan het bier is een techniek die ook in BelgiŽ is blijven doorleven. Lambic en Gueuze zijn daar voorbeelden van.

Klosterbrauerei Weissenohe, de producent van Cannabis Club Sud, gebruikt mout, hop en hennep uit de biologische landbouw. De kwaliteit wordt gegarandeerd door het Duitse biolabel van het ministerie voor leefmilieu. Het hennepbier bestaat voor 95 procent uit bier van eigen brouw met een toevoeging van 5 procent bronwater dat gearomatiseerd is met hennepbloesem en essence. Dat geeft een fruitige, bittere citroensmaak.

 

Hier en daar duikt het biertje ook op in het land van de Belgen. Net als bij het verschijnen van de thee Ė met afbeelding van het cannabisblad Ė sloegen een paar simpele mensen in paniek toen ze in een winkel in de Rijselstraat in Menen de flesjes opmerkten. De reactie van de politie van Menen: enkele flesjes zullen in een gespecialiseerd laboratorium onderzocht worden op "de hoeveelheid drugs in het bier" om na te gaan of verdere stappen ondernomen zullen worden.

 

Producent: Klosterbrauerei Weissenohe - Klosterstrasse 20 - 91367 Weissenohe

Verdeler: Hanf und Natur - Gimbornerstrasse 98 - 51709 Marienheide

 

 

Ave Maria

 

We hoopten eigenlijk stillekes dat dit maagdelijk biertje aan ons zou verschijnen tijdens een bezoek aan het Vaticaan maar we weten ondertussen ook wel dat genot des duivels is voor deze instelling voor geestelijk gestoorden. Het was uiteindelijk op de hennepbeurs in 2004 in Barcelona dat we Maria tegen het pittige lijf liepen.

 

Dit gouden biertje gaat zacht over de tong terwijl een zoet bessenaroma de neus prikkelt. Het is een fruitig bier met een lichte granensmaak, een beetje bitter aan het einde maar toch met een zoete nasmaak.

 

Het wordt in Duitsland gebrouwen met een mooi evenwicht tussen de granen en de hennepbloesem. De flesjes bevatten 33 cl hennepbier met 4,9 procent alcohol en minder dan 0,05 procent THC.

 

De naam van de brouwer is niet bekend. Het werd geproduceerd voor Black & White Trading, Spaans bedrijf met zetel in Barcelona.

 

 

Canolio hennepkoffie

 

Hennepzaad heeft talloze eigenschappen die de gezondheid positief beÔnvloeden. Het zaad, evenals de olie die eruit geperst wordt, bevatten te verwaarlozen sporen van euforische stoffen (Paris en Nahas, 1984; Viera et al. 1967).

 

Uit Europees onderzoek is gebleken dat hennep een van de weinige natuurlijke bronnen is die een dergelijke rijkdom aan aminozuren en essentiŽle vetzuren bevat.

 

Dat geeft aan de koffie van Canolio een bijzondere smaak en voegt er vezels, proteÔnen en antioxidanten omega 3 en omega 6 aan toe. De hennepteelt waaruit Canolio de grondstoffen verwerft voor de koffie (en hun andere hennepproducten) brengt geen schade toe aan het milieu. Er worden noch herbiciden noch pesticiden gebruikt, noch genetisch gemanipuleerde organismen. De koffie bevat geen THC en heeft een aangename lichte notensmaak die echter de heerlijke Colombia-aroma's niet overheerst.

 

Meer informatie: http://www.mapinc.org/drugnews/v01/n1312/a01.html

 

 

Natural Mystick

 

Hennepbier met 5,8 procent alcohol. Het is volgens de Franse fabrikant een karakterbiertje, gebrouwen met mout, rietsuiker, hennep met minder dan 0,2 procent THC en hop, alles uit biologische teelt gecontroleerd door Ecocert.

 

Natural Mystick is een blond bier van hoge gisting, ongefilterd en niet gepasteuriseerd Ė liefhebbers van Hoegaarden lusten het wel.

 

Het is een calorierijk bier, 50 kcal gemiddeld per glas van 125 ml, afhankelijk van de hoeveelheid alcohol. De hoeveelheid calorieŽn kan oplopen tot 80 kcal per 125 ml voor een luxebier met 13 procent alcohol. En zoals de fabrikant, LS Distribution uit Montreuil het voorstelt, drinken met de ogen dicht ... niet voor het zicht, maar voor de zeer verfrissende smaak. Natural Mystick is een 'wit' bier dat ijskoud geserveerd wordt.

 

LS Distribution - Cassany 47130 Port-Sainte-Marie Tel. 0033 (0)5 53 47 75 75

 

Gezondheid!

 

 

De lijst is natuurlijk veel langer dan dat. Behalve bier, thee, wijn en koffie zijn er talrijke limonades, cola, ijsthee, ontelbare alcoholhoudende dranken tot likeuren van 40 graden en meer.

 

De hennepsmaak wordt op verschillende manieren verkregen. Bier kan gebrouwen worden met een mengsel van hop en hennepbloesem, likeuren en limonades krijgen een infuus van hennepessence.

 

In hoeverre deze producten in BelgiŽ of in Nederland te koop zijn hangt af van het hypocrietgehalte van de plaatselijke overheden.

 

De leverancier van Natural Mystick had het al aan de stok met de Franse overheid wegens het cannabisblad dat op het etiket van hun bier Cannabia afgebeeld werd. Nochtans is er nog nooit iemand dood gegaan of ziek geworden van het aanschouwen van het blad van een plant. Maar ja, wat wil je met mensen die angstaanvallen krijgen als de natuur een beetje te dichtbij komt.

 

Er zijn ondertussen wel heel wat nieuwe producten op de markt gekomen, teveel om op te noemen.

 

Enkele nuttige adressen:

 

http://www.cannabisenergydrink.nl/

http://www.hemperium.nl/index.php/hemp-products/hemp-drinks.html

http://beer-taster.com/beer-reviews/beer-taster/ofallon-black-hop-hemp/

http://www.eichfeld.de/bier1156e.htm

http://www.truthinsideofyou.org/7-great-uses-industrial-hemp/

Chanvrin - http://www.chanvrin.ch