"Hemp Music Productions" cd-doosje uit hennepplastiek

 

 

Tekst ©JosNijsten

 

De cd "Fields of Green", een Australisch product, werd wereldwijd verdeeld. Zoals de naam van het productiehuis al aangeeft, staat hennep centraal in het bedrijf. De cd, die opgenomen werd in de Cutting Edge Studio's (Gold Coast, AustraliŽ), is een eerbetoon aan de didgeridoo uit hennepsteen. Dit materiaal werd in Oostenrijk ontwikkeld in het kader van een ecologisch productieproject. Er worden geen harsen of lijmen gebruikt, enkel water en vezels die volgens een gebrevetteerde werkwijze behandeld worden. Het materiaal is even kneedbaar als papierpap (papier-machť) en wordt na uitdroging steenhard.

 

Het is een ecologisch alternatief dat kan bijdragen tot de stopzetting van de vernietiging van de tropische wouden in AustraliŽ. De aboriginals zien de snelle verdwijning van hun natuurlijke biotoop met lede ogen aan.

 

Hennepteelt voor de vezelopbrengst verstoort het natuurlijk evenwicht niet. De vezel kan ter plaatse ingezet worden voor de productie van didgeridoo's en andere muziekinstrumenten, zelfs meubels. De akoestische eigenschappen van het materiaal moeten niet onderdoen voor die van houten didgeridoo's. Gumaroy, een aboriginal didgeridoospeler zegt dat ze beter klinken dan 95 procent van de klassieke houten instrumenten.

 

Het cd-doosje uit hennepplastiek is het resultaat van een nieuwe techniek waarmee hennepvezel als versterkende factor aan een soort plastiek wordt toegevoegd. Plastiek betekent volgens de woordenboeken: kneedbaar, flexibel en soepel materiaal. Dat woord is hier dan ook toepasselijk. Alleen, deze plastiek heeft niets met petroleum of met petrochemie te maken. Hennepplastiek is biologisch afbreekbaar. Er werd in de loop van de tijd al met deze henneptoepassingen geŽxperimenteerd maar het Australische project is een eerste vorm van commercialisering van het materiaal.

 

Het cd-boekje is van henneppapier (of wat dacht je?) van de firma "Living Tree Paper Company".

 

Hennep levert per oppervlakte-eenheid vier maal meer papierpulp op dan bomen. Tijdens de korte groeiperiode (drie maanden) heeft de plant de tijd niet om zwavel op te nemen uit de atmosfeer. Dat maakt het papier duurzamer. Bomen hebben dertig jaar nodig vooraleer ze voor de papierindustrie geoogst kunnen worden en stapelen grote hoeveelheden zwavel op in hun vezels. Om snelle vergeling van papier te vermijden moet de houtpulp ontzwaveld worden, een allesbehalve ecologisch proces.

 

De opbrengst van de cd-verkoop wordt voor het grootste deel opnieuw geÔnvesteerd in de verdere ontwikkeling van hennepplastiek.

 

Meer informatie over de cd van Hemp Music Productions vind je op http://www.hempmusic.com.

 

De hennepplastieken cd-doosjes zijn slechts een begin. In juni 2005 volgden grinders en digitale weegschalen uit hetzelfde materiaal. Het eerste model heeft een maximum capaciteit van 200 gram met een precisie van 0,1 gram. Alle informatie op http://www.hempplastic.com.

 

Meer info over hennepsteen, hennepplastiek en hennep in de muziek, vind je hier.