De situatie op 20 januari 2017

DAPLVID-37
DAPLVID-35
DAPLVID-36

31. Killing Protesters Could Become Legal

(16 januari 2017)

33. DAPL Update (2) Bernie's Political Director Running For Congress Has Message For Dems!

(19 januari 2017)

32. DAPL Update (1) With Water Protector Ed Higgins At "Our First Stand" Rally

(19 januari 2017)

20 januari 2017 - Obama out, Trump in
Same shit, different asshole
 

Shoot the messenger

AmyG1

Amy Goodman bracht verslag uit van de demonstratie. The Young Turks waren er ook bij om de situatie te filmen. Van de corporatieve media was er NIEMAND. Maar dat zijn we gewoon. Die komen alleen maar als een celebrity een tepel laat zien. Goodman werd kort na haar arrestatie terug vrijgelaten maar zal voor de rechter moeten verschijnen. De aanklacht is nog niet duidelijk.
 

De oorspronkelijke inheemse bevolking protesteert tegen de pijplijn omwille van de vernietiging van het leefmilieu, de vergiftiging van de drinkwaterreserves en de schending van hun begraafplaatsen en van de verdragen die met hen werden afgesloten. Dat wijst er al op dat verdragen met de VS geen waarde hebben voor de VS zelf. Onthoudt dat maar als de beloften in het TTIP verdrag op tafel komen.
Het protest verloopt vreedzaam maar de bouwers van de pijplijn negeren de weerstand en zetten hun vernietigende activiteiten voort. De demonstranten worden belaagd door privťmilities met honden. Zij zetten die honden aan om de mensen te bijten.
 

AmyG2

Tegen Amy Goodman (DemocracyNow.org) werd een arrestatiebevel uitgevaardigd omdat ze verslag uitbracht van een protest tegen de Dakota Access Pipeline.

De Bakken pipeline of Dakota Access Pipeline is een 1.825 km lange olie pijpleiding die vertrekt in de olievelden van Noordwest Dakota, dwars door Zuid Dakota en Iowa om te eindigen in Illinois. Het project kost 3,7 miljard dollar en geeft werk aan 40 mensen. De pijplijn is controversieel omdat de noodzaak ervan niet duidelijk is, er is geen milieurapport en er is geen cultureel rapport.

 

DAPL

Dakota Access PipeLine

DAPL vs WATERBESCHERMERS - IN BEELD

DAPLVID01
DAPLVID02
DAPLVID03
DAPLVID04
DAPLVID05
DAPLVID06
DAPLVID07
DAPLVID08
DAPLVID09
DAPLVID10

1. BARBARIC Dakota Access Oil Police Cause Mass Hypothermia

(21 november 2016)

18. Standing Rock Sioux Chair Hails Army Corps of Engineers Decision to Reroute Dakota Access Pipeline

(5 december 2016)

22. Veterans Apologize To Sioux Tribe At Standing Rock Forgiveness Ceremony (8’03)

(6 december 2016)

4. Standing Rock Special: Unlicensed #DAPL Guards Attacked Water Protectors with Dogs & Pepper Spray

(24 november 2016)

3. Standing Rock Special: Historian Says Dakota Access Co. Attack Came on Anniv. of Whitestone Massacre

(24 november 2016)

2. Standing Rock Special: Dakota Excess Pipeline? Media & Water Protectors Face Strip Searches, Jail

(24 november 2016)

5. Standing Rock Special: Dallas Goldtooth on Police Violence & Repression of Movement Against DAPL

(24 november 2016)

6. EXCLUSIVE: DAPL Builds Razor Wire Wall On Native Burial Ground

(25 november 2016)

7. EXPOSED: Oil Police Lies About Maiming Sophia Wilansky's Arm

(25 november 2016)

8. A Message To Cops Attacking Standing Rock Water Protectors

(26 november 2016)

9. It's Time to Stand with Standing Rock

(26 november 2016)

10. CNN Lies About Dakota Access Pipeline Protests

(26 november 2016)

Arrest Warrent Out For Amy Goodman After Pipeline Coverage

(14.09.2016)
TYT

Tijdelijke overwinning tegen de Dakota Pipeline: Rapport over de situatie in Standing Rock op 15.12.2016
 

Bron: David Welsh voor CounterPunch - Cannon Ball, North Dakota
Nederlandse bewerking JosNijsten2016
 

Vanaf de lente stroomden vrijwilligers van 280 inheemse stammen en talloze andere mensen de verschillende kampplaatsen binnen in Standing Rock (Sioux-gebied) – uiteindelijk ongeveer 25.000 mensen, sommigen voor een kort verblijf, anderen voor “de tijd die nodig is”. Hun doel: de Sioux helpen om hen te behoeden voor de constructie van de Dakota Access Pipeline (DAPL) onder de grote Michigan Rivier, de bezoedeling van het drinkwater voor 17 miljoen mensen, de schending van hun heilige begraafplaatsen, hun land en hun soevereiniteit. Inheemse waterbeschermers hadden al een aantal militante strategieŽn uitgewerkt om de constructie van de pijplijn te stoppen, inbegrepen zichzelf vastketenen aan de bouwmachines.
 

En dan op 25 november stelt de privťmilitie van het bedrijf, met de steun van de gouverneur van de staat, een ultimatum aan de 7.000 aanwezigen die op dat moment verbleven in het Oceti Sakowin kamp (Seven Council Fires of the Great Sioux Nation), hun spullen te pakken en te verdwijnen. In feite kwam het hierop neer: “Iedereen oprotten of we bulldozeren het terrein.” Kan je dat geloven? De deadline voor evacuatie was 5 december en “iedereen die verkiest om te blijven, doet dat op eigen risico.” De stamhoofden weigerden en eisten respect voor hun gemeenschap en voor de internationale verdragen.

Het evacuatiebevel, samen met de aanhoudende mensonterende repressie door de politie tegen de waterbeschermers, wekte de verontwaardiging op bij iedereen, zowel bij de oorlogsveteranen, jong en oud, groepen en individuen. Ze lieten liggen waarmee ze bezig waren, wijzigden hun persoonlijke agenda en trokken naar Standing Rock. Sociale media hebben daar zeker een rol in gespeeld.

Van overal stroomden zowat 4.000 leden van Indianengemeenschappen toe, onder meer uit Arizona, Wisconsin, Mexico, Peru, Samoa, Hawaii, Alaska, … Studenten met belangrijke examens in het vooruitzicht; een veteraan die na een dubbele knieoperatie zijn pijn verbijt om erbij te zijn; een andere veteraan, klaar voor een niertransplantatie, had zijn dokter gezegd dat het allemaal maar moest wachten; mensen met astma die de raad van hun arts in de wind sloegen, brachten al hun spullen mee om te helpen; gepensioneerden die geld geleend hadden op hun uitkering om te kunnen komen. Sommigen kwamen per fiets, anderen liepen honderden kilometers om het kamp te bereiken. Ze verbleven in tenten, tipi’s, caravans, yourts, oude schoolbussen, mobilhomes, of snel opgebouwde houten structuren.

Het ziet ernaar uit dat Standing Rock een gevoelige snaar geraakt heeft bij veel mensen die onmiddellijk gereageerd hebben omdat Standing Rock hen nodig heeft en omdat ze willen komen en alles willen doen om die ellendige pijplijn te stoppen, … Alles om te verhinderen dat die gedwongen evacuatie doorgaat en de moedige Sioux waterbeschermers van hun wettelijk in verdragen vastgelegde gronden worden verdreven. Sommigen kwamen voorbereid met beschermende kledij, gasmaskers en sproeiers met opgeloste antacidi om de effecten van traangas tegen te gaan.
 

Tijd om te beslissen

Op 4 december, daags voor de dreigende evacuatie door de politie, arriveerden duizenden mensen in de kampen, vastbesloten zichzelf in te zetten en de “uitdrijving te blokkeren, het boren te verhinderen en de Grote Zwarte Slang – zoals de stamhoofden de giftige pijplijn noemen – te stoppen”.
 

DAPL16-19

20. Water Protectors React To Standing Rock Victory

(5 december 2016)

11. Sheriffs Refuse To Reinforce Cops At Standing Rock

(28 november 2016)

12. Father of Activist Injured at Standing Rock Calls on
Obama to Stop Dakota Access Pipeline Drilling

(29 november 2016)

13. The Dakota Access Pipeline Isn't Just About Oil

(1 december 2016)

14. Criminal Cops At DAPL Shouted At By A Real Reporter,
Their Response? Enraging

(1 december 2016)

17. Thugs ATTACK Peaceful Standing Rock Water Protectors

(4 december 2016)

21. HISTORIC Victory At Standing Rock (16’24)

(5 december 2016)

15. Veterans Deploy To Standing Rock #NoDAPL

(2 december 2016)

16. Obama Denies Permit to Drill at DAPL! Victory at Standing Rock Within Reach!

(4 december 2016)

19. The #NoDAPL Fight Is Not Over

(5 december 2016)

Wie betaalt dat allemaal?

Het overgrote deel van de 3,7 miljard dollar komt via de banken. U weet wel, die instellingen die honderden miljarden euro’s en dollars belastinggeld in hun failliete systeem gepompt kregen. Zij gebruiken dat geld om te investeren in milieuvernietigende projecten.

De grootste investeerders in DAPL zijn Wells Fargo en Citibank. Bij ons gaat dat om BNP Paribas met 445 miljoen dollar, Deutsche Bank met 276 miljoen dollar, ING met 248 miljoen dollar. Na protesten einde vorige maand tegen de grootste investeerder (Wells Fargo) zag de bank haar depositos naar beneden tuimelen.

Wie meer wil weten over de investeringen van zijn/haar bankinstelling, kan een bezoekje brengen aan www.bankwijzer.be en eventueel een gezonde bankkeuze maken.
 

DAPLVID-13
DAPLVID-14
DAPLVID-15
DAPLVID-16
DAPLVID-17
DAPLVID-18
DAPLVID-19
DAPLVID-21
DAPLVID-22
DAPLVID-23

De rij wachtende voertuigen voor het Oceti Sakowin kamp groeide aan tot 5 kilometer op de afrit van de Highway. Via de autoradio kreeg je van het Native Radio Station nieuws over de strijd, met opnamen van sterk emotionele gezangen en drums door inheemse artiesten. Toen kregen we via de radio het verrassende nieuws. Het Army Corps had “geweigerd een vergunning te verlenen” aan DAPL om onder Lake Oahe en de Missouri Rivier te boren om hun pijplijnproject verder te zetten. De verklaring van de Army Corps vermeldde ook dat alternatieve routes voor de pijplijn onderzocht moesten worden, en er moet een milieu effecten rapport opgemaakt worden. Alles samen goed voor maanden uitstel.

Tijd om te feesten

Die zondagavond vierde iedereen deze belangrijke tijdelijke overwinning rond het heilige vuur van het Oceti Sakowin kamp met een vuurwerk onder een heldere hemel. Vlaggen van meer dan honderd inheemse naties lijnden de modderige weg af. Stamhoofden verwelkomden hun “families”, jonge bondgenoten die de staten doorkruisten om de aandacht te vestigen op de benarde situatie in Standing Rock. Deze jonge strijders drukten hun gevoelens van verzet uit tegen de aantasting van inheemse territorium- en waterrechten maar ook hun verdriet over de recente zelfdoding van een jong stamlid.

De volgende ochtend, maandag 5 december om 6 uur, hielden de stamouderen een bijeenkomst rond het heilige vuur met gezangen, drums en gebeden. Een Indiaanse vrouw uit Washington kwam met twee geschenken: traditionele medicijnen van haar stam en muziek door een jonge zanger van haar stam. Zij zei dat ook haar stam een gelijkaardige strijd voerde tegen de exploitatie van een toxische olieterminal.

Een andere waterbeschermer, die zich Dull Knife noemde, zei over de onverwachte beslissing van de Army Corps: “Natuurlijk zijn we blij met uitstel van die pijplijn maar we weten dat ze liegen. Ze liegen altijd, de overheid en de politie. Daarom zijn we hier, samen sterk in Standing Rock. We zijn hier en we blijven hier tot de Grote Zwarte Slang gestopt is.”

Confrontaties op de brug

 

DAPL16-14

Dat was 5 december, de dag dat de milities en de overheid gedreigd hadden iedereen uit te drijven uit het Oceti Sakowin kamp, waar zich dan al minstens 10.000 mensen bevinden. Iemand zei “ik denk dat ze niet genoeg gevangenissen hebben in North-Dakota om iedereen op te sluiten.”

Een grote opmars aangevoerd door oorlogsveteranen, verliet het kamp om naar de brug te gaan waar DAPL gepland had om te boren onder de Missouri River.

Het was intussen beginnen sneeuwen en dat werd als snel een verblindende sneeuwstorm met windstoten van 40 km per uur als zij de Blackwater brug naderden.

Het was op die brug, bezet door de privťmilities en de gemilitariseerde politie – voorbereid op een echte oorlog – waar op 20 november waterbeschermers bespoten werden en gedurende zes uren bestookt met waterkanonnen op korte afstand, bij temperaturen onder het vriespunt.

Ze werden geslagen, gearresteerd, bespoten met peperspray en traangas, neergeknuppeld, uitgekleed, beschoten met rubberkogels, stun- en andere granaten en stunbags gevuld met loden balletjes.

Sommige arrestanten kregen een nummer op het lichaam, anderen werden in hondenkooien opgesloten. Een stamoudere kreeg een hartaanval. Een jonge vrouw werd zwaargewond door een handgranaat, een oorlogswapen, en werd per helikopter naar Minnesota afgevoerd. Journalist Jeremiah Jones rapporteerde vanuit Standing Rock over de politieagenten die deze wreedheden begingen: “Zij zijn niet meer dan een gemilitariseerde privťmilitie in dienst van de miljarden-dollar-energie-industrie.”
 

De veteranen kwamen, het Indiaanse volk kwam, uit alle richtingen

Bijna 4.000 Indiaanse stamleden uit zowat alle Amerikaanse staten kwamen voor korte of langere tijd naar Standing Rock. Mensen van de Siouxstam en de naburige Cheyenne Rivier beschreven het als de grootste Indianenbijeenkomst sinds mensenheugenis. Vriendschapscontacten werden versterkt tussen verschillende volkeren, verbonden in eenzelfde strijd. De slogan “Decolonize – Indigenize” werd op de vesten genaaid.

Het enorme aantal veteranen dat opdaagde speelde een beslissende rol. De grootste afvaardiging – Veterans Stand with Standing Rock – werd opgetrommeld door Wesley Clark Jr., zoon van de bekende generaal, samen met Phyllis Young, een raadslid van Standing Rock.
 

DAPL16-20

Brenda White Bull (foto boven), een 20-jarige marineveteraan en rechtstreekse nazaat van Chief Sitting Bull, speelde ook een belangrijke rol. Clark zei dat ze eigenlijk 1.600 veteranen verwacht hadden maar uiteindelijk kwamen er in de drie kampplaatsen meer dan 4.000 opdagen.

Ook Veterans for Peace waren sterk vertegenwoordigd. Zij organiseerden de installatie en distributie van grote hoeveelheden medisch materiaal dat werd gedoneerd. Veteranenorganisaties ‘Iraq Veterans against the War’ en ‘Veterans of Foreign Wars’, ‘Jewish American Veterans’, ‘African American Veterans’, ze kwamen van overal naar Standing Rock.

Vier van de tien veteranen waren vrouwen. Honderden waren op eigen initiatief gekomen, klaar om te werken, klaar om “te vechten voor vrede en rechtvaardigheid”, zoals een van hen het stelde.

Een andere veteraan zei dat Standing Rock ook voor hen een historische bijeenkomst was, met een grotere opkomst in North-Dakota dan voor de ‘Vietnam Veterans against the War’ actie in Washington DC in 1971. “In deze Trump periode”, zei hij, “is het hoopgevend dat 4.000 of meer veteranen alles lieten vallen om naar North-Dakota te komen tijdens de harde winter en hun solidariteit te tonen met hun broeders en zusters in Standing Rock.” Voor woensdag werden windstoten voorspeld van 65 km/uur en temperaturen diep onder nul.

Veel veteranen die de oproep beantwoordden zijn Indiaan, zoals navy-veteraan Remy, lid van de Navayostam uit Arizona en de Indiaanse Veteranenraad in Standing Rock. Remy sprak op 5 december 2016 met Democracy Now: “Deze pijplijn moet stoppen en de Indiaanse soevereiniteit moet gerespecteerd worden. Het zijn onze landen van oorsprong, land en water zijn levensnoodzakelijke elementen. We zijn hier, solidair met zowel het volk van Standing Rock als met moeder aarde zelf.”

De stam was verheugd met de komst van ‘Labor for Standing Rock’, ‘Black Lives Matter’, activisten van ‘St. Louis Copwatch’ en solidariteitsbezoeken van een hele rij bekende figuren als Jesse Jackson, congreslid-veteraan Tulsi Gabbard, Jackson Browne, Naomi Klein, Jane Fonda, en belangrijke steun van Joan Baez en Willie Nelson.

Deze spontane hulp staat in schril contrast met de zielige ‘steun’brief van senator Elisabeth Warren, laattijdig uitgebracht op 4 december, de dag dat de Army Corps de vergunning weigerde – na maanden lang niets van zich te laten horen. De senator en haar zoetsappige brief worden vakkundig ontleed door Jimmy Dore (video 29).
 

Is de Dakota Pipeline financieel in gevaar? Wordt DAPL een verloren investering?

Energy Transfer Partners (ETP), mede-eigenaar van het project, gaf op 4 december een vastbesloten verklaring waarin gesteld wordt de beslissing van de Army Corps te negeren en door te gaan met boren onder de Missouri River. Zij zouden kunnen beslissen om verder te boren en alle boetes te betalen. Maar dan rijst de vraag: Is de Obama administratie bereid om geweld te gebruiken om het bedrijf te doen stoppen met boren zonder vergunning?

Zeker is dat DAPL geen tekenen vertoont om terug te krabbelen. De hoofdweg ten noorden van het kamp is nog altijd geblokkeerd met controlepunten in militaire stijl. De brug wordt nog steeds bezet door politie en DAPL-huurlingen die onlangs nog drie waterbeschermers arresteerden voor “wederrechterlijk betreden” van het terrein.

Hoe dan ook, er zijn aanwijzingen dat DAPL meer uit wanhoop reageert dan wat anders. ETP gaf voor de rechtbank toe dat het “contractuele verplichtingen had om het project tegen 1 januari te beŽindigen.” Als de deadline niet gehaald wordt, wat thans heel waarschijnlijk is, kunnen bedrijven hun lange termijn akkoorden om olie via die pijplijn te transporteren, opzeggen. Dat bleek uit een rapport van november 2016 door het Sightline Institute.

Als gevolg van de wereldwijde overschotten zijn de prijzen voor ruwe olie sterk gedaald sinds ETP in 2014 met het project begon. “De productie van Bakken Shale Oil is gedaald en creŽert belangrijke financiŽle tegenslagen bij de boorbedrijven. Meer nog, de olieprijzen blijven laag. “De Bakken Oil productie zal blijven dalen. De bestaande pijplijnen en de capaciteit van de raffinaderijen volstaan ruimschoots voor de olieproductie in de regio. DAPL zou wel eens een verloren investering kunnen zijn,” stelt het Sightline Institute.

De strijd in Standing Rock en in de rest van het land waar in 300 steden actie gevoerd werd tegen de financiŽle sponsors van de toxische pijplijn – Citibank, Wells Fargo, TD Bank en 15 andere – heeft duidelijk effect gehad. De grootste bank van Noorwegen, DNB, verkocht zijn aandeel in het pijplijn project onder druk van Greenpeace Norway en herziet zijn lopende leningen aan het project. Wells Fargo heeft een daling in deposito’s mogen ervaren als gevolg van een afstotingskampanje.

Standing Rock heeft de belangstelling gewekt van de wereld – een oplevende inheemse beweging die in de VS en Canada heel wat strijd leverde … een impuls voor veteranenbewegingen die als een sterke strijdmacht opnieuw opduiken … een grote groep jongeren van overal, die zich onzelfzuchtig inzetten voor de strijd … netwerken die overal ter wereld worden geactiveerd – samen in een coalitie die in de context van globale economische en financiŽle crisis, in staat is zich te verzetten tegen de machtige olie-industrie die het water dreigt te vergiftigen, en hen te verslaan.

De auteur is een gepensioneerde oorlogsveteraan die begin december in het Oceti Sakowin kamp verbleef, er werkte in de eetzaal en de keuken waar dagelijks drie maaltijden voorzien werden voor de waterbeschermers. Met dank aan Marice Martin van ‘Veterans for Peace’ voor de informatie en de inzichten. Maurice werkte onvermoeibaar in Eagle Butte om medische hulp te verlenen aan de inheemse bevolking en de grote groep veteranen.

 

DAPLVID-24
DAPLVID-25

23. Standing Rock Water Protectors Aren't Leaving | Jordan Chariton (9’48)

(16 december 2016)

DAPLVID-26

Dat recht is in groot gevaar. Om hun sponsors te bevredigen berichten de corporatieve media niet over dat gevaar, maar het is er wel degelijk.
Wikipedia geeft een overzicht van de olielekken van de laatste jaren.
List of pipeline accidents in the United States in the 21st century

Meer redenen om bezorgd te zijn vind je hieronder.
 

DAPLVID-27

24. US Has Had 220 Oil Pipeline Leaks This Year, And No One Is Paying Attention

(29 oktober 2016)

DAPLVID-28

25. Pipeline Bursts In North Dakota

(9 december 2016)

DAPLVID-29
DAPLVID-30

27. City's Water Poisoned By Oil Company

(16 december 2016)

26. Oil Pipeline Bursts Close To Standing Rock Protest

(13 december 2016)

DAPLVID-32

28. It's Time You Heard The Oil Company's Side Of The Dakota Access Pipeline Story

(8 december 2016)

DAPLVID-33

29. Elizabeth Warren Breaks Her Shameful Silence On Dakota Access Pipeline

(8 december 2016)

DAPLVID-34

30. From Keystone XL Pipeline to #DAPL: Jasilyn Charger, Water Protector from Cheyenne River Reservation

(6 januari 2017)

Water is een mensenrecht, een dierenrecht en een plantenrecht.

DAPL17-101

Kijk naar de spuiter: wat valt op?
Het is weer een gefrustreerde dwerg (zie ook Jeff Sessions, Napoleon Bonaparte, Adolf Hitler, Nicolas Sarkozy,...) Klik op de foto voor vergroting.
 

DAPLVID-38

DAPL Pipeline Already Sprouts 3 Leaks (5’40)


(26 mei 2017)
 

TigerSwan - Staatsterrorisme tegen waterbeschermers

Meer info

 

 

BribeDAPL

DAPL Company Gives HUGE Bribe

De industrie neemt politieke beslissingen en controleert met smeergeld de macht van de politie. Dat heet fascisme.
(Duur 6’15)
29 september 2017

 

Website_Design_NetObjects_Fusion
LOGO2016
HND1
HND2
AE link