Cumul van belangen

 

Politici en hoge ambtenaren zijn verplicht elk jaar bij het Rekenhof een vermogensaangifte te doen. De burgemeester van Aalst, Christophe D’Haese (NVA) is cumulkampioen van de betaalde mandaten. De man had einde 2013 maar liefst 17 (zeventien) betaalde mandaten.

 

De aangifte bij het Rekenhof moet belangenvermenging tegengaan. Van de meer dan 8.000 politici en hoge ambtenaren waren er 433 die de wet overtraden en hun aangifte “vergaten”.

 

Enkele toppers:

Bij de cumulerende partijvoorzitters staat Bart De Wever op één. Belgisch kampioen in 2013 (en 2012) is Oost-Vlaams gedeputeerde Jozef Dauwe (CD&V). Hij draagt het gewicht van 58 mandaten, evenveel als Ludwig Vandenhove (SPa).

 

De volledige lijst verscheen in het Staatsblad. Een duidelijk overzicht is te vinden op  https://www.cumuleo.be/senat-chambre.php. Op die website staat alles mooi op een rijtje met de namen van de bedrijven en organisaties waar de dames en heren van de zich bevoorrechtende klasse zijn of haar mandaten toebedeeld krijgen.

 

Iemand als Koen Kennis (NVA) moet zich toch kapot werken met zijn 33 mandaten waarvan 16 bezoldigd. Wie durft beweren dat deze mensen zich in elk van hun bestuursmandaten met evenveel concentratie en inzet als een trein- of busbestuurder van hun taak kwijten, verdient de herinvoering van de schandpaal.

 

De oplossing

 

Ik stel voor aan alle werkzoekenden die verplicht worden om maandelijks x aantal sollicitaties in te dienen, de website cumuleo te bezoeken, een cumulerende politicus aan te klikken, de mandaten te overlopen en te solliciteren bij de betrokken bedrijven/instellingen. Zo maak je kans op een vetbetaalde deeltijdse job, je verlicht het ‘werk’ van de cumulerende politicus of functionaris, je levert het bedrijf honderd procent inzet en als het niet lukt, heb je in elk geval een bewijs van sollicitatie dat bij de werklozendienst aan je dossier wordt toegevoegd. Je bent dan een actief werk zoekende werkloze. Waarvoor mijn respect.