Cannabis verdubbelt kans op dodelijk verkeersongeluk

 

 

Cannabis roken en rijden is een dodelijke combinatie. Wie na het roken van cannabis rijdt, loopt bijna twee keer zoveel kans op het veroorzaken van een dodelijk ongeval. Dat blijkt uit de resultaten van een Frans onderzoek. Ongeveer 2,4 procent of 170 dodelijke verkeersongevallen in Frankrijk is direct aan cannabisgebruik te wijten.

 

Jongeren

 

Bij alcohol gaat het nog steeds om 28,5 procent (1.940 stergevallen). Zelfs alcoholgebruik onder de grens van 0,5 g/l, waarboven het in Frankrijk verboden is een voertuig te besturen, leidt vaker tot een dodelijk ongeval dan cannabisgebruik. Daar staat tegenover dat bij mannen van onder de 25 jaar, cannabis in  het verkeer vaker dodelijk is dan alcohol.

 

Drie procent positief

 

Volgens het onderzoek, dat in opdracht van de Franse overheid is  uitgevoerd, wordt 3 procent van de weggebruikers positief getest op cannabisgebruik. Dat is eenzelfde percentage als voor alcoholgebruik. Het onderzoek is gebaseerd op de toxicologische analyses van weggebruikers die tussen 1 oktober 2001 en 30 september 2003 in Frankrijk bij een dodelijk ongeval betrokken waren. Het gaat om 17.000 dossiers, waarvan 10.700 bruikbaar waren.

 

(Het Laatste Nieuws 3 oktober 2005)